Indhold
Linket blev kopieret
Ekspedient ved kasse
7. jul. 2023

Hvad er POS? Den Ultimative Begynder Guide (2023)

Du ved formentlig, hvad “POS” er, selvom du ikke er klar over det. Hvis du tidligere har læst om kassesystemer, så er du med sikkerhed stødt på ordet før. Er du dog stadig i tvivl om, hvad det betyder? Bare rolig. Vi besvarer alle dine spørgsmål om POS her.
21 min. læsning

I dagens moderne verden har dine kunder nogle forventninger.

De vil simpelthen gerne have flere forskellige betalingsmuligheder, og ikke kun mulighed for at betale med kontanter. 

Det gælder både små og store forretninger. 

Hvis du kun tager imod kontanter, kan du ende med at miste et hav af kunder og indtægter. Og det bryder ingen sig om.

Nu kan du heldigvis få mere ud af din butik, ved at gøre brug af et POS-system

Det lyder måske lidt fancy, men et POS-system er faktisk noget af det vigtigste, du kan have. 

Det kan selvfølgelig håndtere flere betalingsmuligheder, såsom kreditkortbetaling, men det kan også gøre meget mere end det. 

POS-systemer kan hjælpe med at holde styr på dit lager, give dig statistikker over dine salg og meget, meget mere. Det er lidt som at have et smart kasseapparat, der kan hjælpe dig med at styre din forretning på bedst mulig vis.

Med et POS-system kan forretninger samle alle deres værktøjer og komponenter ét sted, hvilket gør det nemmere at administrere og styre hele forretningen. 

Med indførelsen af cloud-baserede POS-systemer er det nu også muligt at få adgang til kassesystemet fra enhver enhed med internetforbindelse. 

Dette har gjort det lettere for dig at drive din forretning, betjene kunder og behandle salg mere effektivt.

Hvad betyder POS?

POS er en forkortelse af Point of Sale, som betyder “salgsstedet”. Det er dér, hvor en virksomheds salg finder sted – uanset om det er salg af et produkt eller en service.

Førhen ville et Point of Sale i en butik ofte være et stort kasseapparat med en tilhørende bog, hvor ekspedienten kunne registrere alle køb og salg løbende.

Lidt ligesom apparatet på nedenstående billede.

gammelt kasseapparat

I en klassisk detailbutik betød det, at salget ofte var bundet til ét sted i butikken. I dag eksisterer der heldigvis mere fleksible og enkle løsninger.

I nutidens eksempler kommer Point of Sale ofte i form af et system. Et POS-system som forvandler hele butikken til et stort og effektivt salgssted.

Hvad er et POS-system?

Et komplet Point of Sale-system består grundlæggende af en enhed, der har adgang til internettet (smartphone, tablet eller computer), hvorpå kassesystemet kan køre.

Som regel er der også tilbehør såsom en bonprinter, pengeskuffe, betalingsterminal og en stregkodescanner.

Dertil kan man vælge at tilkoble en masse andre funktioner, som eksempelvis regnskabsprogram, webshop eller måske et belønningssystem til kunder.

Nogle virksomheder ønsker en løsning med masser af tilbehør, mens andre måske kun vælger at benytte selve POS-systemet.

Det afhænger meget af, hvad din virksomhed har behov for.

Pointen er dog, at med et POS-system samler du alle dine værdifulde værktøjer og komponenter ét sted, så du lettere kan administrere og styre hele din forretning.

Hvordan virker et POS-system?

Hvad er et cloud-baseret POS?

Førhen var de mere traditionelle POS-systemer ofte bundet til ét fast sted i butikken, idet de kun kørte på lokale servere.

Men efter fremkomsten af cloud-baserede POS-systemer, kan detailhandlere nu få adgang til deres kassesystem, så længe de blot har en enhed med internetforbindelse. 

Et cloud-baseret Point of Sale muliggør dermed, at alle butiksejere kan styre deres forretning fra enhver enhed, når som helst og hvor som helst.

Normaliseringen af kundeoplevelser

Denne fleksible, cloud-baseret løsning har medført, at detailhandlere nu kan drive forretning, betjene kunder og behandle salg langt nemmere end førhen. Betalingskøen er derfor blevet kortere, og kundeservicen er blevet hurtigere.

Det betyder også, at kundeoplevelsen, der tidligere var unik at tilbyde sine kunder og kun for de store spillere på detailmarkedet, nu i stedet er blevet tilgængelig for alle.

kunde får hjelp af medarbejder

Fordelene ved et cloud-baseret POS

Hvad skal jeg bruge af hardware til et POS-system?

Der er ingen faste regler for, hvad du skal bruge til et POS-system. Det kan derfor være svært at identificere, hvad du har brug for.

Mange butikker med både fysisk og digital tilstedeværelse har ofte begge brug for en salgssoftware, der hjælper med at styre lager og betalinger.

En fysisk butik har måske også brug for tilbehør som en betalingsterminal og en bonprinter. Men en tøjforretning har nødvendigvis ikke de samme behov, som en cykelforhandler eksempelvis har.

Det handler om at få klarlagt, hvilke behov din forretning har.

Nedenfor har vi angivet det mest almindelige hardware, som de fleste detailhandlere starter ud med hos Customers 1st. Husk dog på, at det ikke er alle typer af forretninger, der har brug for alle disse komponenter.

1. En POS-enhed

En POS-enhed er den computer, bærbar eller tablet, som du vælger at køre POS-systemet på.

Det kan være en hvilken som helst enhed med internetforbindelse.

Mange detailhandlere vælger eksempelvis at have en tablet stående på et stativ på en disk, som eksempelvis en iPad.

Fordelen ved denne opsætning er fleksibiliteten. Ekspedienterne har nemlig her friheden til at tage deres tablet med rundt i butikken, slå lager op, få adgang til kundeprofiler og behandle salg på gulvet.

ipad bruges som pos-system

2. Betalingsterminal

Du skal naturligvis også kunne tage imod betalinger fra kunderne. Det kan du eksempelvis vælge at gøre på følgende måder:

Ifølge en analyse fra Nationalbanken viser det sig, at utrolig mange forbrugere har valgt at tilegne sig digitale betalingsløsninger, når de handler i fysiske butikker.

Mere specifikt blev næsten 9 ud af 10 betalinger i fysiske forretninger foretaget digitalt i 2021.

Hvorfor?

Formentlig fordi digitale betalingsløsninger typisk er hurtigere og mere effektive – både for kunden og ekspedienten.

Det er derfor vigtigt, at hvis du vil benytte en betalingsterminal, at du vælger en, der tager højde for disse populære og digitale betalingsmuligheder.

Desuden burde den også kunne integreres med dit POS-system. Kan den det, slipper du for en masse manuelt arbejde.

3. Bonprinter

Jovist, er der flere kunder, som i dag foretrækker deres kvittering på e-mail eller SMS.

Men så længe at det er stadig et krav fra SKAT at tilbyde en papirkvittering, er det en god idé at have en bonprinter.

Mange betragter faktisk en bonprinter som obligatorisk for enhver virksomhed.

Med en bonprinter kan du nemlig printe byttemærker og stadig levere fysiske kvitteringer med stregkoder til de kunder, som foretrækker det.

Første skridt er blot at bestemme, hvilken slags printer, der er bedst for din forretning.

Her findes der mange varianter. Flere end du måske tror.

En af de mere almindelige til POS-systemer er eksempelvis den termiske bonprinter, hvor bonen udskrives på en rulle papir. Printeren er ofte stille, hurtig samt omkostningseffektiv og kan tilknyttes dit POS-system via USB eller Bluetooth.

Ekspedient i butik printer bon ud via bon-printer til kunde.

4. Kasseskuffe

Der er stadig en del personer, som vælger at betale med kontanter.

For at understøtte dette har de fleste butikker brug for en kasseskuffe, som benyttes til opbevaring og organisering af penge.

De fleste kasseskuffer kan fås i forskellige størrelser, alt efter behov, og kan tilsluttes bonprintere og POS-systemer enten via USB eller Bluetooth, så det hele spiller sammen.

5. Stregkodescanner

Har du et stort lager, har du formentlig også brug for en stregkodescanner.

Med en stregkodescanner kan du nemlig langt nemmere administrere dit lager og samtidig fremskynde din betalingsproces. 

Og ligesom en bonprinter og kasseskuffe kan du tilskutte dine stregkodescannere til dit POS-system enten via USB eller Bluetooth.

Som udgangspunkt findes der 2 forskellige typer af stregkodescannere.

1D stregkodescanner: Denne stregkodescanner kan læse 1D stregkoder, som er lineære stregkoder og dem, du typisk kender fra varerne i dit supermarked. Det er en af de mest anvendte i detailbranchen og består af en række streger og mellemrum, der bruges til at kode informationer.

2D stregkodescanner: En 2D stregkodescanner kan bruges til at scanne mere komplekse koder som f.eks. QR-koder. Det vil sige, at til forskel fra den traditionelle 1D stregkodescanner kan 2D stregkodescanneren aflæse langt mere avanceret data såsom stregkoder indeholdende billeder, webadresser og meget mere. Derudover kan de fleste 2D stregkodescanner også scanne 1D stregkoder, hvilket giver en større fleksibilitet til butikken.

For at gøre hele hardware-delen mere overskuelig giver mange POS-udbydere ofte en liste med det hardware, du skal bruge, for at komme op og køre med minimalt besvær.

Med Customers 1st kan du eksempelvis få alt, hvad du har brug for i vores hardwareshop eller blot vælge at genbruge dit eksisterende hardware.

stregkodetyper

Hvilke nøglefunktioner har POS-systemer, og hvilket skal jeg vælge?

Et Point of Sale-system skal gerne holde i lang tid. Det er derfor en fordel at vælge det rette fra starten af. Og selvom der ikke er én løsning, der passer til alle forretninger, så hjælper det at kende til de mest basale nøglefunktioner, når du vælger dit POS-system. På den måde kan du langt nemmere beslutte, hvad din forretning har brug for.

Vi gennemgår de mest almindelige nøglefunktioner i et POS-system med dig her.

1. Kassesystem og salgsstyring

I denne del af POS-systemet tager du imod betalinger og håndterer dine salg. Det er typisk også i kassesystemet, at du kan håndtere andre salgsrelaterede opgaver såsom anvendelse af rabatter, udskrive eller sende kvitteringer på e-mail eller SMS, justere beløb, scanne produkter eller behandle returneringer.

De bedste nøglefunktioner i et POS med salgsstyring:

2. Lagerstyring

Med lagerstyring i dit POS-system får du ofte også hjælp med at holde styr på alle aspekter af din lagerbeholdning. Det betyder alt lige fra grundlæggende kontrol over dit lager til varemodtagelse, så du altid holder din varebeholdning opdateret.

Mange moderne POS-systemer indeholder lagerstyringsfunktioner, der simplificerer, hvordan du kategoriserer, sælger og genbestiller dine vare.

Og når dit lager samtidig fungerer i realtid, kan du altid stole på, at dine varebeholdning automatisk bliver opdateret – både på din webshop og i butikken.

De bedste nøglefunktioner i et POS med lagerstyring:

3. Integrationer

1. Integration til webshop

Hvis din forretning også har en webshop, behøver du ikke længere bekymre dig om, at der er for mange eller for få varer på lageret. 

Takket være en integration til din webshop kan du minimere risikoen ved at synkronisere lagerbeholdningsdata mellem din webshop og dit POS-system.

Men det stopper ikke der! Integrationen kan også hjælpe dig med at administrere ordrer og betalinger fra webshoppen direkte i dit POS-system. 

Det betyder, at du sparer tid og samtidig reducerer risikoen for fejl. Det er en win-win-situation!

Forestil dig at skulle håndtere ordrer og lagerbeholdningsdata manuelt uden denne integration til webshoppen. 

Det ville være en tidskrævende og risikofyldt proces. Fejl og forsinkelser kunne snige sig ind, og det er jo ikke det, vi ønsker.

2. Integration til regnskabsprogram

Med en integration til et regnskabsprogram er det muligt for dig at automatisere bogføringen af salgsdata fra dit POS-system.

Uden en integration, ville du skulle bogføre manuelt, og det tror jeg, vi alle synes er tidskrævende.

En integration til et regnskabsprogram sikrer, at dit bogholderi og regnskabsmæssige processer altid er ajourførte og korrekte.

3. Markedsføring

Integrationer til markedsføringsplatforme som Mailchimp og/eller Trustpilot kan også spille en vigtig rolle for forretninger, der bruger et online POS-system.

Ved at integrere dit POS-system med Mailchimp kan du for eksempel overføre kundedata til at danne maillister.

Og med en integration til Trustpilot kan du nemt sende automatiske forespørgsler på Trustpilot-anmeldelser til dine kunder, efter de har købt noget i din butik.

Uden en integration til Mailchimp, ville du skulle indsamle og analysere data manuelt, hvilket kan være tidskrævende og føre til unøjagtigheder.

Og Trustpilot-anmeldelser kan hjælpe din forretning med at skabe tillid, differentiere dig fra konkurrenter og generere vækst ved at blive set, blive anbefalet og blive bedre.

4. Kompatibilitet og fleksibilitet

Med et cloud-baseret POS-system bliver din data automatisk og sikkert gemt online, hvilket i dag er en vigtig nøglefunktion for de fleste virksomheder, så de ikke mister vigtige forretningsoplysninger.

Det betyder, at du har adgang til og kan styre dit POS-system, uanset hvor du er.

Alt du behøver er en elektronisk enhed, som f.eks. en iPad og en forbindelse til internettet. Så uanset hvor langt du er fra din forretning, kan du altid administrere din data i realtid.

Det betyder også, at dit POS-system fungerer på langt de fleste enheder såsom smartphones, tablets og computere.

Det giver nemlig den fleksibilitet som mange forretninger i dag finder nødvendig.

5. Kundehåndtering (CRM)

Kunderne spiller naturligvis en stor rolle for din forretning.

Derfor er det en god idé, at vælge et POS-system, der giver dig mulighed for at oprette og håndtere profiler til hver enkelt af dine kunder.

Disse kundeprofiler består oftest af følgende oplysninger:

De mere moderne POS-systemer lader dig også oprette tidsbestemte tilbudskampagner, som du kan vælge at tilbyde dine mest loyale kunder.

Når kampagnen bagefter udløber vil varerne automatisk vende tilbage til deres oprindelige priser.

6. Kundeklub

En kundeklub er som et eksklusivt fællesskab for dine mest loyale kunder.

Det er som et eksklusivt fællesskab skabt specielt til dine mest loyale kunder, hvor de virkelig kan føle sig værdsatte og nyde en bred vifte af fantastiske fordele.

Men hvorfor er det så vigtigt at få kunderne til at tilmelde sig?

For det første giver en kundeklub dig mulighed for at opbygge og styrke relationen til dine kunder på en unik måde. 

Det er som at have en direkte linje til dem, hvor du kan kommunikere personligt og målrettet.

Du kan tilbyde skræddersyede tilbud, der matcher deres individuelle behov og præferencer.

Det er en fantastisk måde at vise dem, at du virkelig forstår og værdsætter dem, hvilket i sidste ende kan føre til flere salg i din forretning.

Derudover giver en kundeklub dig en enestående mulighed for at belønne dine mest loyale kunder.

Du kan tilbyde dem eksklusive fordele, som kun er tilgængelige for medlemmer af klubben.

7. Sagsstyring

Er du en servicevirksomhed, eller har du et tilhørende værksted i din forretning? Arbejder du samtidig med kundesager og -opgaver?

Så kan det være en god idé at vælge et POS-system, der indeholder sagsstyring.

Mange ældre forretninger anvender stadig manuelle og håndskrevne arbejdssedler til håndteringen af deres sager. 

Her er det oplagt med et POS-system, der udskifter de gamle og upraktiske metoder med et brugervenligt og intuitivt sagstyringssystem, der både skaber overblik over din butik og værksted samt sparer dig mere tid i hverdagen.

De bedste nøglefunktioner i et POS med sagsstyringssystem:

8. Medarbejderindblik

Moderne POS-systemer hjælper dig ofte også med at styre medarbejdere ved at spore arbejdstimer og salgspræstation, såfremt det er relevant for din forretning.

Det er en fordel, hvis du ønsker at belønne dine bedste medarbejdere eller gerne vil videreudvikle de medarbejdere, der har brug for lidt ekstra hjælp.

Derudover er det også en god idé, hvis du kan angive brugerdefinerede tilladelser til hver enkelt af dine ansatte. På den måde kan du styre, hvem der har adgang til hvad i dit POS-system.

9. Kædestyring (Enterprise)

En af de helt store fordele med et fleksibelt POS-system, er naturligvis et system, der samtidig understøtter muligheden for at din forretning kan vækste fra en butik til mange.

Sørger du for at dit POS-system konsoliderer din lagerbeholdning, kunder m.m. på tværs af alle dine lokationer, så kan du langt nemmere styre din forretning fra ét sted.

De bedste nøglefunktioner i et POS med kædestyring:

10. Avancerede rapportering

Udover ovenstående er avancerede rapportering også en vigtig nøglefunktion i et POS-system.

Disse rapporter (og statistikker) giver nemlig dig indsigt i alle aspekter af din virksomhed, så du nemmere kan træffe de rette forretningsmæssige beslutninger.

Det kan betyde alt lige fra at identificere hvilke sælgere, der klarer sig godt eller dårligt til at forstå dine mest populære betalingsmetoder (kreditkort, MobilePay osv.). 

Rapporterne lader altså dig omsætte indsigt til handling, så du kan drive din forretning mere effektivt.

Dit POS-system bør derfor kunne tilbyde indsigt i din forretning i realtid, så du altid er opdateret, og som du til hver en tid kan hente ned og gemme til videre analyse.

Med disse oplysninger kan du nemlig reducere omkostninger, øge investeringsafkast, forudsige populære salgsperioder, identificere dine stjernemedarbejdere og meget mere.

11. Løbende support

Langt de fleste POS-systemer er både intuitive og lette at bruge.

Du kan dog ikke komme udenom, at hvis du på et tidspunkt har et spørgsmål eller sidder fast i en funktion, så skal du bruge hjælp.

Og når du gør det, så skal der helst være et supportteam, der kan hjælpe dig med at løse problemet hurtigst muligt – enten via telefon, e-mail eller en livechat.

Det er derfor en god idé at undersøge, hvilke former for support muligheder du har, når du vælger dit POS-system.

Så hvad er næste skridt?

Det POS-system, du vælger at bruge, har en stor indflydelse på, hvordan du kommer til at drive forretning på en daglig basis, og hvordan den løbende kan vækste.

Der er utrolig mange muligheder derude, og det kan være en jungle at finde rundt i.

Vi hjælper dig gerne med at finde den rette løsning til din virksomhed, da vi altid sigter efter at give den bedste vejledning, der matcher dine behov. Derfor er vi heller ikke blege for at sige det, hvis vi kan se, at vores løsning ikke passer til dig.

Vi har i dag over 750 butikker i Danmark, der bruger vores vores system.

Du kan selv komme i gang gratis i 14 dage ved at trykke her.

Du kan også tale med en af vores eksperter ved at ringe til Salg på 33 60 85 86.

Få eksklusive tips til hvordan du vækster din forretning

Vær den første til at høre om vores produktnyheder, det seneste i detailbranchen og få indsigt.

*Ved tilmelding giver du samtykke til, at vi må sende dig e-mails med tips og tricks inden for detailhandel samt markedsføring af Customers 1st. Du kan altid afmelde dig igen. Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.

Mest populære blogindlæg

Vil du ruste din butik til fremtiden? 🚀

Få vores guide med 16 tips til, hvordan du kan fremtidssikre din fysiske butik. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få den tilsendt på mail.

Whitepaper guide til at fremtidssikre butik 2023

Sådan!

Du modtager dit whitepaper på mail inden for få minutter. 😊

Whitepaper guide til at fremtidssikre butik 2023