Indhold
Linket blev kopieret
Udveksling gavekort
5. apr. 2023

Tilgodebevis og gavekort – har du styr på reglerne? (2023)

Har du nogensinde tænkt over, hvad forskellen egentlig er på et elektronisk gavekort og et fysisk gavekort? Eller hvad reglerne egentlig siger om gyldighedsperioder og gebyrer?
8 min. læsning

Som butiksejer kan det være en jungle at finde rundt i reglerne for gavekort og tilgodebeviser.

Er det nu tre år eller to år, de er gyldige? Hvad med momsen og indløsning til kontanter? Og hvad er der nu med de elektroniske gavekort?

Men fortvivl ej. Jeg vil guide dig gennem det hele og mere til.

I indlægget vil vi udforske reglerne for elektroniske og fysiske gavekort og tilgodebeviser, gyldighedsperioder og gebyrer, og alt andet du har brug for at vide for at navigere sikkert i gavekortets verden.

Så følg med videre til gavekortland, hvor magnetstriber, chips, stregkoder og QR-koder vokser på træerne og talrækker danser i luften.

Gavekort og tilgodebeviser – same same

Når du udsteder et bevis for, at en kunde har penge til gode hos dig, så er det lige meget, om du kalder det et gavekort eller et tilgodebevis. 

Det bestemmer du faktisk helt selv.

Lige gyldigt navn, er begge stadig et slags krav mod dig, og reglerne er de samme, hvis den tekniske løsning er ens.

Så det betyder faktisk, at selvom du har en bunke gavekort til en fancy sushi restaurant eller nogle tilgodebeviser til den lokale grønthandler, er reglerne de samme.

Men hvilke regler? Tænker du måske. Og dem, skal jeg nok tage dig igennem.

Følg med her. 

Gavekort retursalg

Gyldighedsperioden

Okay, lad os se på gyldighedsperioden.

Som butiksejer vil du sikkert gerne give dine kunder så meget tid som muligt til at indløse deres gavekort. For det gavner jo også dig.

Men lad os indrømme det – vi har jo alle glemt at bruge et gavekort eller tilgodebevis i tide, fordi livet kom i vejen.

Ifølge forældelsesloven har man tre år til at bruge et gavekort eller tilgodebevis fra udstedelsesdatoen.

Og det gælder både for de fysiske og digitale gavekort. Men der er faktisk mulighed for at aftale en kortere periode, hvis det er rimeligt.

For eksempel ville det være fjollet at give kunderne en uge til at bruge et gavekort hos et flyselskab, men det ville være okay for en kaffebar.

Typisk vil en frist på et år blive anset for at være rimelig. Men husk, at gyldighedsperioden ikke kan være længere end tre år – så pengene skal bruges, før tiden løber ud.

Og endnu vigtigere. Sørg for at informere dine kunder om gyldighedsperioden, og giv dem rigeligt med tid til at bruge deres gavekort eller tilgodebevis.

Det gavner ikke kun dem, men også dig selv.

Fra gavekort til kontanter

Når du udsteder et elektronisk gavekort, betyder det, at indestående er gemt elektronisk på kortet eller på en server et eller andet sted.

Og når du kan indløse gavekortet ved at scanne det i dit kassesystem, så er det på den elektroniske side af gaden.

Men hvis du har et fysisk gavekort, som er håndskrevet eller ikke er tilknyttet en elektronisk indløsning, så er det på den gode gamle analoge side af gaden.

Elektronisk gavekort vs. Fysisk gavekort: Hvad er forskellen?

Elektronisk gavekort: det digitale vidunderbarn! Modtag det på SMS, e-mail eller online og brug det igen og igen (hvis det ikke udløber). Intet at bære rundt på, intet at miste – bare lige ved hånden i din telefon eller computer. 

Fysisk gavekort: det lille stykke papir eller kort, der gør en stor forskel! Perfekt til at give som gave, men også let at miste eller glemme i bunden af din pung. Brug det i butikken eller online, og nyd fornemmelse af at have noget konkret i hånden.

Husk, at når du udsteder et elektronisk gavekort, så har din kunde ret til at få restbeløbet udbetalt fra udstedelsestidspunktet og op til et år efter udløb.

Men hvis din kunde vil have pengene tilbage før udløb eller mere end et år efter udløb, kan du opkræve et gebyr, så længe du aftaler det på forhånd med kunden.

Og det er naturligvis vigtigt, at gebyret ikke er for højt – det må kun dække dine faktiske omkostninger. Så vær sød ved dine kunder og undgå de griske gebyrer.

Ekspedient i butik printer bon ud via bon-printer til kunde.

Moms og gavekort

Fra og med 1. juli 2019 blev der kastet nye momsregler ud over vouchers. Dem vi kender som gavekort og tilgodebeviser. 

Det betyder, at nu skal moms normalt pålægges allerede på udstedelsestidspunktet, hvis der kun sælges varer eller ydelser med én momsrate.

Så selvom du ikke har købt noget endnu, så skal du allerede betale momsen.

Og der er mere. Hvis du sælger varer eller ydelser med forskellige momssatser, eller hvis kortet kan bruges i forskellige lande, så skal du vente med at betale moms, indtil kortet bruges.

Det er nok til at gøre selv den mest erfarne momsspecialist svimmel.

Andre regler

Hvis dit gavekort kun kan bruges til at købe bestemte ting, som eksempelvis benzin og bilvask, eller kun kan bruges i bestemte butikker eller kæder, så er det ikke omfattet af lov om betalinger.

Men det betyder ikke, at du er helt uden beskyttelse – hvis gavekortet udløber, har du stadig ret til at få restbeløbet udbetalt inden for et år.

Og hvis du vil have pengene udbetalt, kan der opkræves et gebyr, så længe det er aftalt på forhånd og ikke er for dyrt.

Hvis gavekortet derimod kan bruges i mange forskellige butikker og til mange forskellige ting, så er det elektroniske penge og omfattet af loven om betalinger.

Men der er undtagelser – hvis der er under 3.000 kr. på kortet, kan det stadig være undtaget, så længe der ikke kan ske genopfyldning af kortet, og udstederen ikke har mere end 5 mio. euro i forpligtelser. 

Men husk, der er en masse regler for gavekort og tilgodebeviser, og dette indlæg er kun en kort introduktion.

Så hvis du har brug for mere rådgivning, kan du altid kontakte Dansk Erhverv.

Men inden du gør det – så tager jeg dig lige gennem gavekortets- og tilgodebevisets verden hos Customers 1st.

Online kassesystem til butikker

Gavekort og tilgodebevis hos Customers 1st

I Customers 1st har du muligheden for at tryllebinde dine kunder med fantastiske gavekort og tilgodebeviser, samtidig med at du bevarer et køligt overblik over alle dine udstedelser.

I vores kassesystem kan du nemlig nemt udstede og holde styr på alle dine gavekort på en enkel og effektiv måde.

Det er lige så let som at sælge en vare. Kunden kan selv vælge beløbet, og du kan sætte en udløbsdato – så nemt er det.

Og der er mere. For hvis du ønsker at tage din kundeloyalitet op på et helt nyt niveau, kan du med en integration til Woocommerce få et skræddersyet plugin, bygget af webshopeksperterne fra WebsiteCare. 

Så taler din Woocommerce webshop og dit kassesystem fra Customers 1st samme sprog.

Med sådan en integration kan dine kunder både købe og indløse gavekort på din webshop og i butikken. Det kalder vi omnichannel på højt plan – og det får ikke mindst dine kunder til at føle sig helt ekstraordinære.

Få eksklusive tips til hvordan du vækster din forretning

Vær den første til at høre om vores produktnyheder, det seneste i detailbranchen og få indsigt.

*Ved tilmelding giver du samtykke til, at vi må sende dig e-mails med tips og tricks inden for detailhandel samt markedsføring af Customers 1st. Du kan altid afmelde dig igen. Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.

Mest populære blogindlæg

Vil du ruste din butik til fremtiden? 🚀

Få vores guide med 16 tips til, hvordan du kan fremtidssikre din fysiske butik. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få den tilsendt på mail.

Whitepaper guide til at fremtidssikre butik 2023

Sådan!

Du modtager dit whitepaper på mail inden for få minutter. 😊

Whitepaper guide til at fremtidssikre butik 2023