Indhold
Linket blev kopieret
Linket blev kopieret
Begejstrede kunder
15. jul. 2022

Tendenser fra detailhandlen, der hitter blandt forbrugerne i 2022

Hvis der er noget, jeg har lært de seneste år, så er det, at det er svært at kigge ned i krystalkuglen og spå om fremtiden.
9 min. læsning

Vores forbrugsvaner har på ingen tid taget et gigantisk spring mod online shopping, og vi er allerede i fuld gang med en større digital omvæltning.

Begge kræver at butikker i højere grad imødekommer forbrugernes behov og de oplevelser, som de efterspørger.

Med andre ord: detailbranchen ændrer sig med hastige skridt. 

Derfor har jeg besluttet at kigge lidt nærmere på nogle af de mest fremtrædende tendenser, vi har set indtil videre, som hitter blandt forbrugerne i 2022.

Omnichannel er blevet uundgåeligt - uanset hvad du sælger

Gentag efter mig: “Om-ni-channel”.

Det er et udtryk, du kommer til at høre meget mere af – både nu og i fremtiden. Online og offline er nemlig forsvundet og grænsen mellem fysisk butik og webshop er udvisket. 

Det handler derfor ikke kun om at butikker skal gå online. Det er ikke en alt-eller-intet situation.

Det handler nu om at kombinere de digitale og fysiske elementer såsom at købe online og afhente eller returnere i butikken, så kunderne får en nem og fleksibel oplevelse – en omnichannel-oplevelse.

Denne tendens er som sådan ikke “ny”, men den udvikler sig hele tiden sideløbende med teknologien.

Og i dag er kunderne for længst stoppet med at tænke i kanaler.

De er på udkig efter shoppingoplevelser – udover det sædvanlige. Du bør derfor tænke i samme baner.

Virtualitet er nu en virkelighed i detail

En tendens, vi har set i detailbranchen i nyere tid, er augmented reality.

En teknologi, der har vist sig at være en utrolig effektiv spiller, når det kommer til at forbedre kundernes shoppingoplevelse.

Også kaldet AR, handler augmented reality om at tilføje digitale objekter til vores fysiske verden – lidt ligesom mobilspillet Pokémon GO, hvis du husker det. Eller Space Jam, hvor Michael Jordan spiller basketball med Looney Tunes-karaktererne.

Der er dog meget mere at forvente, når det kommer til AR inden for detail.

De store forretninger har allerede taget teknologien til sig.

Matas tilbyder eksempelvis deres kunder at prøve makeuppen på, før de trykker køb i deres app. Og IKEA har lavet en augmented reality-app, hvor kunder kan se, hvordan møblerne ser ud i deres hjem, inden de køber dem.

Virtualitet

1+1 giver 3

Berømthederne har gjort det i årevis.

De har slået sig sammen med forskellige brands for at designe egne kollektioner. Så hvorfor ikke gøre det samme i detailhandlen?

Ved at samarbejde på tværs af brands, kan butikker nå ud til nye målgrupper, engagere kunder og skabe en masse hype. Og det er der netop flere og flere butikker, der har fået øjne op for.

Det vil derfor ikke overraske mig, hvis vi i den kommende tid ser et boom i samarbejder mellem brands.

Netop med det formål at skabe lidt ekstra opmærksomhed – uanset om det er med nye produkter, et særligt event eller en større bæredygtig indsats.

Bæredygtighed er blevet for alle

Bæredygtighed, genanvendelighed og ansvarlighed er efterhånden gamle kendinge.

Men efter pandemien, hvor den globale sundhedskrise har øget forbrugernes bevidsthed om vigtigheden af social retfærdighed og miljømæssig ansvarlighed, er bæredygtighed kommet på alles læber.

Med andre ord: bæredygtighed er blevet endnu vigtigere end før.

Forbrugerne kigger mindre på prisen og mere på bæredygtighed hos de butikker, som de køber fra. Og det gælder både produkter, løsninger og forretningen bag. 

Af den grund ser man flere detailbutikker i den seneste tid stille skarpt på, hvordan de kan tænke i bæredygtige baner og arbejde aktivt for at styrke deres miljøprofil.

Bæredygtighed

3D-oplevelser skaber kundeværdi

Mange butikker spørger sig selv: hvordan kan vi få vores kunder og besøgende tilbage i butikken? Svaret er showrooms.

Med virtuelle showrooms kan kunderne nemlig trygt besøge butikken – bare online.

Og nej, jeg mener ikke “bare” en webshop.

I stedet vil hele din fysiske butik blive omdannet til et digitalt rum gennem 3D-billeder. Du kan derfor se det som en virtuel rundvisning af din butik, hvor kunderne har muligheden for at tjekke dine produkter ud – døgnet rundt.

Forretninger inden for ejendom, boliginteriør, mode og beauty har især taget virtuelle showrooms til sig.

De er allerede i fuld gang med den virtuelle bølge og skaber derigennem værdi for kunderne og ikke mindst større interesse for deres produkter.

Leg dig til et stærkt brand og øget synlighed

Hvis øget salg, fastholdelse af kunder og større synlighed af dit brand er på din to-do-liste, så bør du overveje… gamification.

Gamification handler overordnet set om at tage elementer fra spiluniverset og implementere det i en ikke-spil sammenhæng, og det er bestemt ikke nogen ny metode for mange butikker.

Men. Og det er et stort men. Det er stadig (den dag i dag) en utrolig effektiv metode til at skabe engagerende oplevelser for kunder.

Og grunden til at det fortsat er og forbliver en trend inden for detailhandlen, er, at metoden taler direkte ind til både din og min – og alle andre menneskers – naturlige konkurrencegen og nysgerrighed.

Det kan være alt lige fra brugen af simple rabatkonkurrencer og online lykkehjul til quizzer.

For at give et mere konkret eksempel benyttede beauty-forretningen, Sephora, gamification i en større “Swipe it. Shop it” marketingkampagne. Med inspiration fra Tinder dating-appen kunne kunderne stryge til venstre eller højre afhængigt af, om de kunne lide et look eller ej.

Kampagne

Quick Commerce - Den næste hype inden for leveringsmetoder

Har du nogensinde bemærket de mange cykelbude, der drøner rundt i bybilledet med en pakke fyldt med mad eller lignende, som skal leveres kort tid efter en bestilling er landet hos en restaurant eller café?

Det har de fleste, og denne type levering har et navn.

Det hedder Quick Commerce.

Mange spår, at denne tendens får en eksplosiv vækst i den nærmeste fremtid – og den rammer formentlig også din branche på et tidspunkt.

Helt kort betyder Quick Commerce, at bestillinger af online produkter bliver leveret til kunden allerede samme dag og inden for relativ kort tid.

Det sætter selvfølgelig en række krav til butikkerne, herunder at de har hundrede procent styr på deres lagerstatus, priser og leveringsstatus.

Derudover skal de også kunne acceptere, plukke og klargøre deres varer til levering inden for kort tid.

En del forretninger såsom BabySam har allerede taget tendensen til sig. Og det er nok ikke urealistisk, at vi ser, at levering samme dag på bestemte varekategorier snarere bliver reglen og ikke undtagelsen.

Metaverset er kommet

Måske har du lagt mærke til det

Måske har du ikke.

Tilbage i 2021 skiftede en af de mest betydningsfulde virksomheder navn fra Facebook til Meta, hvilket betød at Metaverset for alvor manifesterede sig i vores mediebillede.

Du kan lidt se det som en slags virtuel parallel til vores fysiske verden, hvor vi gennem personlige avatarer (en lille digital figur), kan interagere med computergenerede miljøer og andre bruger.

Fænomenet er baseret på både 3D-teknologi, augmented reality og virtual reality, og så eksisterer det allerede i begrænset form inden for spiluniverset. 

Men selvom Metaverset stadig er et relativt nyt fænomen, så er vi så småt begyndt at se det i detailhandlen. Her er teknologien med til at styrke og forbedre shoppingoplevelsen hos kunderne.

Og gennem tiltag som virtuelle rum, hvor kundernes avatar kan interagere med andre, skifte udseende, købe produkter og en masse andet, er fænomenet med til at holde butikkerne relevante – også i fremtiden – hvor fysiske og digitale oplevelser smelter mere og mere sammen.

Vitualitet og metavers

Få eksklusive tips til hvordan du vækster din forretning

Vær den første til at høre om vores produktnyheder, det seneste i detailbranchen og få indsigt.

*Ved tilmelding giver du samtykke til, at vi må sende dig e-mails med tips og tricks inden for detailhandel samt markedsføring af Customers 1st. Du kan altid afmelde dig igen. Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.

Mest populære blogindlæg

Skab den perfekte omnichannel-oplevelse 🛍️

Vil du skabe en problemfri kundeoplevelse online og i butikken? Download vores guide til, hvordan du giver dine kunder en sammenhængende købsoplevelse med omnichannel og unified commerce.

Whitepaper guide til omnichannel og unified commerce

Sådan!

Du modtager din guide på mail inden for få minutter. 😊

Whitepaper guide til omnichannel og unified commerce