Retail ordbogen

Bogføring

Bogføring giver et økonomisk overblik over alle transaktioner i din virksomhed.

Hvad er bogføring?

Bogføring refererer til systematisk registrering af alle virksomhedens transaktioner, hvor hver registrering har et bilag med et tilhørende nummer.

Om du køber en liter mælk til din virksomhed, eller om du modtager betaling fra en kunde, skal det bogføres med et bilag. Bundlinjen er, at så snart din virksomhed har en transaktion, skal det registreres og dokumenteres. 

Bogføring giver derfor et overblik over din virksomheds økonomi. Både i forhold til indtægter og udgifter, men også hvor mange penge, du har tilgode hos debitorer, eller hvor mange penge, du selv skylder ved kreditorer.

Med Customers 1st POS-system er det muligt at integrere forskellige bogføringssystemer, f.eks. e-conomic og dinero. Dette gør det nemt, overskueligt og mindre tidskrævende at bogføre transaktioner i din virksomhed.

gammelt kasseapparat

Dobbelt bogføring

Dobbelt bogføring (debet og kredit) er med til at opretholde balance i dit regnskab og er derfor en vigtig del af bogføringen i din virksomhed. 

Går du f.eks. ned og køber en liter mælk til brug i virksomheden, fjerner du penge fra din bank. Denne transaktion skal registreres to steder; nemlig på en konto, der passer til indkøb af mad til virksomheden, og på din virksomheds bankkonto.

På den måde sikrer du, at de to konti går i nul. Du har nemlig fjernet penge fra banken (debet), som bruges på mælken (kredit).

Hvorfor skal du bogføre?

Den mest iøjnefaldende grund til, at du skal bogføre, er rent juridisk. Det er nemlig et krav for alle virksomheder at bogføre jf. bogføringsloven, da SKAT eller andre myndigheder uopfordret kan kræve at se dit regnskab.

Derfor er det vigtigt at bogføre korrekt og holde sin dokumentation i orden og efter reglerne, da du ellers kan risikere at få bøder. 

Fra 2024 indtræder desuden et nyt lovkrav, hvor virksomheder inden for fire brancher, der omsætter for mindre end 10 mio. kr., pålægges at bruge digitale kassesystemer for at mindske snyd med salgs registreringer. 

Tilhører din virksomhed derfor restaurant, cafe, værtshus mv., grillbar, isbar mv., købmand eller kiosk, skal du være ekstra opmærksom på at have dit regnskab i orden, bogføre og dokumentere korrekt, for at undgå bøder.

Forskellen på bogføring og regnskab

Bogføring og regnskab går som regel hånd i hånd. Mens det er et lovkrav at bogføre, er det imidlertid ikke et krav, at alle virksomheder skal aflægge regnskab. Om du skal offentliggøre dit regnskab afhænger af din virksomhedstype og regnskabsklasse. 

Forskellen mellem bogføring og regnskab er, at bogføring giver overblik over alle virksomhedens transaktioner, mens regnskabet indeholder en resultatopgørelse og balance, som giver oversigt over indtægter og udgifter i virksomheden.

Læs også gerne vores blogindlæg: “Har du styr på de nye regler om digital bogføring?“. Her giver vi dig et overblik over de nye digitale bogførings regler.