Når kunderne tilmelder sig, bliver alle deres aktiviteter tracket og registreret på det enkelte medlem. Formålet er, at det skal ende ud i relevant markedsføring, for at kunne komme tættere på kunden og øge salget.
E-mail marketing bliver derfor ofte brugt som den primære kanal til kommunikationen i kundeklubben, fordi kanalen netop er effektiv til det. Dels fordi, at kanalen er blandt marketingkanalerne med højest ROI. Og dels fordi, at det er en effektiv kanal til dataindsamling og til at supplere andre aktiviteter i et omnichannel marketing setup. De fleste e-mailplatforme kan fx integreres med andre relevante systemer som retail management systemer, CRM-systemer, webshops og annonceplatforme.
E-mailekspertens råd til et effektivt setup
Der er ofte en del lavthængende frugter inden for e-mail marketing, som mange virksomheder går glip af. Det handler især om opsætning af nogle af de mest effektive e-mail automations, integrationer mellem systemer eller aktivering af nye modtagere.
Og ofte kan der være tale om, at det blot kræver en enkelt eftermiddag at tage setup’et til det næste niveau. Det vigtigste er at prioritere at få afsat den ene eftermiddag til at få det gjort. For hellere starte i det simple og bygge på senere hen, end at undlade at gøre noget overhovedet.
Men det store spørgsmål er selvfølgelig: Hvor skal man lige starte?
Så det får du nogle helt konkrete råd til lige her.
1. Brug alle kundens touchpoints til at løfte din omnichannel marketing
Forudsætningen for at løfte din omnichannel marketing er selvfølgelig, at dine systemer kan tale sammen, så du kan bruge alle kundens touchpoints i din markedsføring.
Det er en start, at du har en e-mailplatform, der kan tracke kundens online adfærd i din webshop. Men du når endnu længere, hvis der samtidig kommer data fra kundens fysiske køb.
Når du baserer din marketing på data fra din fysiske butik og webshop, får du nemlig langt flere muligheder for at give modtageren relevant indhold, der passer til deres interesser.
Hvis du ikke har mulighed for det i dit nuværende setup, er det værd at undersøge, hvad I skal gøre for at opnå det. Der findes nemlig flere forskellige systemer på markedet, der kan hjælpe med det, og det er ofte investeringen værd, fordi:
- I får mere indsigt i kunderne og deres adfærd.
- Markedsføringen bliver mere relevant for den enkelte.
- Personaliseret markedsføring er ofte mere effektivt.
Læs også: Skab den ideelle butiksoplevelse
2. Gør det til en prioritet at sætte skub i tilmeldingerne
Hele din e-mailindsats afhænger af, at du har en masse aktive modtagere, der interagerer med dine e-mails. Gennem din e-mailindsats kan du indsamle et hav af datapunkter på dine kunder, som du kan bruge i andre markedsføringstiltag – fx annoncering, SMS-marketing og pop-ups på dit website. Derfor er det relevant at se på, hvordan du kan øge din tilmeldingsrate.
Men tilmeldingerne skal heller ikke komme for enhver pris. For hvis du får en masse inaktive modtagere, er de ikke meget værd. De læser ikke dit indhold, din licens i din e-mailplatform er formentlig højere, fordi du har flere modtagere, og inaktive modtagere skader dit afsenderomdømme.
Når e-mailklienterne opfanger, at du sender indhold, som modtagerne ikke interagerer med, vil de nemlig i højere grad sende dine e-mails i spammappen. Ganske enkelt fordi, det indikerer, at dit indhold ikke er interessant.
Anbefalingen er derfor, at du bruger tilmeldingsraten som metric og holder den oppe imod afmeldingsraten. Samtidig er det relevant at se på den gennemsnitlige ”levetid” for dine modtagere. Altså hvor lang tid bliver en modtager i gennemsnit bliver hængende i dit nyhedsbrev, før de afmelder. På den måde kan du både måle på kvaliteten af dine leadgenereringstiltag og på kvaliteten af dit indhold.
Når du driver en eller flere fysiske forretninger, har du samtidig et stærkt kort på hånden til at øge tilmeldingerne. Nemlig den menneskelige kontakt. Det er ofte sværere for kunden at sige nej til at tilmelde sig, når de står overfor et menneske, end hvis de fx bliver ramt af en pop-up på et website.
Derfor er den klare anbefaling, at medarbejdere i de fysiske forretninger gør det til en prioritet at spørge kunderne, hver gang de handler, om de er tilmeldt nyhedsbrevet eller kundeklubben. Hvis de kan opnå en rabat, få gemt kvitteringer online eller optjene point her og nu, er sandsynligheden for, at de siger ja til at tilmelde sig, ofte meget stor.
Tips til at øge tilmeldingerne
- Få fastlagt 3-4 konkrete grunde til, hvorfor man skal tilmelde sig dit nyhedsbrev. Opnår man fx bestemte rabat, kan man få gemt kvitteringer online, får man eksklusive goder og viden eller andet? Brug disse punkter aktivt i din leadgenereringstiltag.
- Sæt en QR-kode op i forretningerne, hvor I frister kunderne til at tilmelde sig.
- Instruér medarbejdere i forretningerne om, at de skal spørge kunder, om de er tilmeldt.
- Opsæt en pop-up på websitet, hvor du gør opmærksom på fordelene ved at tilmelde sig.
- Indsæt en formular i footeren på websitet. Det kan lyde simpelt, men der er tale om en lavthængende frugt, der alligevel giver resultater.
- Hvis I har en webshop, kan det være effektivt at friste kunden til tilmelding i check-out flowet.
- Leadannoncer på fx Facebook og Instagram kan være effektive.
- Gør brug af gamification. Spil og konkurrencer fremhæver positive følelser hos kunderne. Og så er det en effektiv gulerod til at øge tilmeldingerne. Men sørg for at præmien har en vis relevans ift. dit produkt. Hvis du fx driver en garnbutik og udlodder en iPhone, får du formentlig mange tilmeldinger – men er de nye modtagere så overhovedet interesserede i garn?
3. Skab interesse fra start med en velkomstmail
Hvad gør man så, når man har succes med at få en masse tilmeldinger?
Man skal selvfølgelig sørge for at kommunikere til de nye modtagere.
I Heyloyalty ser vi det gang på gang. Velkomstmailen bliver nedprioriteret. Og det er rigtig skidt af flere årsager. Først og fremmest er velkomstmailen modtagerens førstehåndsindtryk med dit nyhedsbrevsunivers. Derfor må den gerne stå helt skarpt (rent grafisk), være interessant og lægge op til interaktion. For hvis du allerede er bagud på point fra start, risikerer du at modtageren ret hurtigt falder fra, og slet ikke interagerer med fremtidige e-mails.
Modtageren har måske tilmeldt sig i forbindelse med et køb nede i din butik for at få rabat her og nu. Så nu er din opgave at gøre din velkomstmail så interessant, at de ikke kan undgå at åbne den næste i rækken. Og den næste efter den.
Samtidig er velkomstmailen vigtig af tekniske årsager. Hvis du fx har en webshop eller hvis din e-mailplatform af andre årsager er integreret med et website, hvor modtagerens onsite aktiviteter trackes, kræver selve trackingen, at der er en cookieparring. Den opnår du ved, at modtageren klikker i en e-mail. Så det giver ret god mening at opnå den fra start, når modtageren bliver tilmeldt.
Det sidste argument for at prioritere velkomstmailen er, at den kan have stor betydning for performance for dine øvrige e-mails. Vi ser generelt, at jo længere tid der går fra tilmeldingen til den første e-mail, jo mere daler sandsynligheden for, at modtageren åbner og interagerer med e-mailen.
Tips til at øge tilmeldingerne
- Giv en anderledes, sjov eller interessant oplevelse. Noget der får modtageren til at trække på smilebåndet og som giver incitament til at åbne den næste e-mail i rækken.
- Skab interesse før du begynder at fokusere på salg.
- Overvej at opsætte et flow af 3-4 e-mails, hvor du gradvist skruer op for salgsbudskaberne.
- Hvis du opsætter et flow: Brug velkomstmailen til at tease for de næste e-mails i rækken. Du kan fx love, at modtageren får noget gratis, noget eksklusivt eller en speciel rabat i mail 2 i rækken.
- Brug velkomstmailen til at optimere dataindsamlingen. Link evt. til en opdateringsformular, hvor modtageren kan udfylde flere informationer samt interesser. Fortæl modtageren, at når de gør det, kan de forvente mere relevant indhold.
Læs også: API i POS: Hvordan fungerer det?
4. Husk de enkelte nyhedsbrevskampagner
Hvis du driver en webshop sideløbende med din fysiske forretning, giver det rigtig god mening at arbejde med nogle af de mest effektive e-mail automations: Tabt kurv, produktinteresse, winback buyer osv.
Men for at disse automations skal performe godt, kræver det, at du jævnligt holder dine modtagere aktive. Det har (igen) en teknisk fordel, fordi du viser e-mailklienterne, at du ofte sender relevant indhold.
Derudover ser vi ofte, at virksomheder, der holder modtagerne aktive med nyhedsbreve, ofte har bedre tal i deres automations. Ganske enkelt fordi, at modtagerne har en tillid til dig som afsender, og samtidig ved de, at dit indhold er værdifuldt.
Tips til dine nyhedsbrevskampagner
- Test udsendelsestidspunkter og mængden af e-mails. Vi oplever ofte, at virksomheder er meget tilbageholdende med at sende nyhedsbreve, fordi de frygter, at kunderne ser det som spam. Sandheden er, at du sagtens kan sende et nyhedsbrev om ugen, uden at modtageren ser det som spam. Du kan måske endda sende flere. Skru evt. op for mængden i en periode og test forskellige udsendelsestidspunkter. Hvornår får du flest åbninger? Og stiger afmeldingsraten i perioden?
- Segmentering er vejen til mere relevant indhold for den enkelte. Inddel din liste i forskellige segmenter. Fx baseret på interesser, købsadfærd, stamdata (by, alder osv.) eller adfærd med dine e-mails. Derudover kan du segmentere ud fra, hvilke lokationer kunden ofte handler ved – kører I fx med specielle tilbud i en bestemt forretning?
- Hold dig til ét budskab ad gangen. Det er ofte bedre at sende 3 individuelle nyhedsbreve end at sende 1 nyhedsbrev med 3 helt forskellige budskaber.
- Overvej samtidig mængden af produkter. Hvis du kan holde en høj konverteringsrate ved at indsætte 20 produkter i et nyhedsbrev, skal du selvfølgelig fortsætte med det. Men vores anbefaling er som udgangspunkt 2-3 produkter pr. række og 3-4 rækker.
- Løft personaliseringen i dine e-mails med personlige produktanbefalinger. Der findes flere forskellige systemer på markedet, det kan automatisere det for dig, fx Raptor og Relewise.
5. Brug dine e-maildata til retargeting annoncer
Som nævnt tidligere, er der allerede et hav af datapunkter på dine modtagere i din e-mailplatform. Og hvis din e-mailplatform tillader det, kan det være et stærkt værktøj til din omnichannel-strategi at bruge disse datapunkter i din annoncering.
Det kan du bl.a. gøre ved at bruge segmenter fra din e-mail marketing som retargeting målgrupper. Helt konkret bliver dine målgrupper (fx på Meta) beriget med personer fra dine valgte segmenter. Dermed kan du ramme endnu mere præcist, og få meget mere ud af dine annoncekroner. Samtidig kan du basere dine budskaber i annoncerne på målgruppens købsadfærd eller kundetype.
Forslag til retargeting målgrupper
- Ekskludér nuværende nyhedsbrevsmodtagere fra leadgenereringsannoncer – de er jo allerede tilmeldt.
- Ekskludér kunder, der købt for nyligt, fra annoncer med salgsbudskaber. Vi har alle prøvet at modtage en annonce fra en virksomhed, hvor vi lige har smidt penge. Det er både irriterende for kunden og spild af annoncekroner for virksomheden.
- High-intent målgruppe: Personer, der er ekstra aktive med dine nyhedsbreve. De er formentlig længere nede i købstragten og er mere modtagelige over for salgsbudskaber.
- Målgrupper baseret på interesser: Har du segmenter baseret på modtagerens interesser (fx baseret på køb, adfærd i din webshop eller aktivitet med nyhedsbreve) kan du bruge disse i din annoncering for at målrette dine budskaber yderligere.
- Look-a-like målgrupper: Målret annoncer mod personer, der ligner dine eksisterende kunder for at øge sandsynligheden for succesfulde annoncer.
Konklusion
Et effektivt e-mail setup kan hjælpe dig med at løfte niveauet for din omnichannel marketing, samtidig med at det bidrager positivt til dataindsamlingen på kunderne og giver den enkelte kunde mere relevant markedsføring.
For at nå i mål med det, er det bl.a. relevant at arbejde proaktivt med indsamling af kontakter. Derefter kræver det, at du kommunikerer til disse kontakter fra start og holder dem aktive med nyhedsbrevskampagner og gennem relevante annoncer. For at nå i mål med det, kræver det, at I gør det til en prioritet at få de relevante datapunkter på kunden før, under og efter de har købt.
Det er Filips opgave, at Heyloyaltys +900 kunder har succes med deres arbejde i platformen. Han har +5 års erfaring med e-mail marketing og kundeklubber.
Heyloyalty er en dansk e-mail marketing og marketing automation.