17. aug. 2023

Hvilken betalingsmetode skal du vælge til din butik i 2023/24?

Flere og flere vælger at lade kortet blive hjemme eller have pungen ligge dybt begravet i tasken, for i stedet at bruge en digital pung på deres telefon, når de skal betale i en butik.
14 min. læsning
Kunder betaler med kort ved en betalingsterminal
Linket blev kopieret

Den adfærd har i dag medført et hav af forskellige digitale betalingsmetoder. 

Det er derfor ikke kun svært for butikker at følge kundernes høje krav.

Men samtidig også en udfordring at navigere rundt i:

  • Hvilken betalingsmetode der hyppigst bliver brugt
  • Hvad der er smartest
  • Og ikke mindst, hvad der bedst kan betale sig.

Vi dykker ned i de mest kendte metoder i betalingsjunglen og giver dig et overblik over forskelle, fordele og ulemper, så du er bedre gearet til fremtidens betalingsløsninger.

Kunder betaler med mobil ved en betalingsterminal

De 3 overordnede typer inden for betalinger

Lad os først starte med de 3 overordnede typer af betalingsmetoder, der i dag eksisterer. Det vil sige, hvordan du ønsker, at dine kunder skal kunne betale i din fysiske butik.

Kortbetaling

Betalingskortet er i dag stort set et allemandseje.

Derfor er det også den betalingsmetode, som de fleste butikker som minimum vælger at tilbyde deres kunder, når de køber i fysiske butikker.

Ifølge en undersøgelse af Danmarks Nationalbank, stod kortbetalinger i 2019 for 3 ud af 4 betalinger i de fysiske forretninger. Og herunder er kontaktløs kortbetaling (rent teknisk kaldet NFC) især steget gevaldigt. Ifølge Nets er det den mest udbredte betalingsmetode i Danmark, hvor hele 91,3 procent af alle betalinger i 2022 var kontaktløse.

Kortbetaling er derfor – og ikke overraskende – et must for enhver forretning.

Mobilbetaling

En anden betalingsmetode, der har oplevet en enorm vækst den seneste tid, er mobilbetalingen. Det omfatter betalingsmuligheder såsom Apple Pay, Google Pay og MobilePay.

Danskerne er vilde med det, da de ikke skal lede efter et plastikkort, der ligger gemt nede i tasken.

Faktisk bruger helt op til 70 procent af nordiske forbrugere i dag deres mobil, når de handler i de fysiske butikker. Det viser Nets’ Nordic Payment rapport fra 2022.

Og vi spår, at denne adfærd fortsætter, da mobilbetaling både er hurtigere og nemmere for forbrugeren, der typisk alligevel har telefonen lige ved hånden.

Kontantbetaling

Kontanter er naturligvis den mest basale betalingsmetode, du kan tage imod.

Alle forventer næsten, at du tager imod dem, og det kræver hverken, at du undersøger udbydere eller bekymrer dig om gebyrer.

Interessant er det dog, at helt op til 34 procent af den danske befolkning i 2020, ikke havde kontanter på sig til løbende betalinger, når de handlede med fysiske butikker. Det viser en undersøgelse fra Nationalbanken. Derudover er det også kun 5 procent af forbrugerne i Danmark i dag, der rent faktisk foretrækker at betale med kontanter.

Meget tyder derfor på, at der bliver længere mellem kontantbetalingerne.

Kunder betaler med kort ved en betalingsterminal

Hvorfor er det vigtigt at tilbyde forskellige betalingsmetoder?

Vores måde at betale på i de fysiske butikker har ændret sig langsomt, men sikkert de seneste år. 

Og der er mange årsager til hvorfor det er vigtigt at tilbyde forskellige betalingsløsninger. 

Men den største af dem alle er kunderne. 

Deres vaner ændrer sig løbende, hvilket betyder at butikkerne skal tilpasse sig. 

Kunderne er blevet mere krævende, og de går altid efter den mest bekvemme løsning. 

Det betyder, at de i dag forventer at betalingen er hurtigere og nemmere end nogensinde før.

Demografi

Forskellige aldersgrupper har også unikke præferencer, når det kommer til betalingsmetoder. 

Ældre kunder kan have en tendens til at være mere komfortable med traditionelle betalingsmetoder.

Det kan være kontanter eller kreditkort, da de har brugt disse metoder gennem årtier. 

På den anden side er yngre generationer ofte mere fortrolige med digitale og mobile betalingsløsninger, såsom mobilbetalinger og e-wallets. 

Ved at tilbyde en bred vifte af betalingsmetoder tager du højde for de forskellige præferencer, dine kunder har. 

Dette kan øge chancerne for at tiltrække og fastholde kunder på tværs af aldersgrupper og dermed øge din omsætning.

Risikospredning

Afregningsproblemer eller tekniske fejl kan opstå uventet, og hvis din butik er afhængig af en enkelt betalingsmetode, kan du stå over for betydelige udfordringer. 

Ved at tilbyde flere forskellige betalingsmetoder mindsker du risikoen for omfattende tab i tilfælde af en midlertidig afbrydelse eller en teknisk fejl i en af metoderne. 

Så hvis uheldet skulle være ude, kan du stadig fortsætte med at tage imod betalinger og give kunderne en god købsoplevelse.

Omkostninger

Forskellige betalingsmetoder kan have forskellige omkostninger, både i form af transaktionsgebyrer og eventuelle opstartsgebyrer. 

Det er vigtigt at forstå omkostningsstrukturen for hver betalingsmetode og afveje den i forhold til din butiks økonomi. 

Nogle metoder kan være mere omkostningseffektive end andre, især når det kommer til mindre transaktioner.

Hvilke vigtige ting kan jeg tage med?

Ved at tilbyde dine kunder en række forskellige betalingsmuligheder – både de mere traditionelle og de nye – kan du lettere imødekomme deres forventninger, opnå flere salg og være på forkant med konkurrencen.

Derudover er du bedre sikret, hvis et af dine betalingssystemer driller på teknikken. 

Sker dette, kan du fortsat holde den gode købsoplevelse ved at tilbyde en alternativ betalingsløsning og samtidig undgå et fald i salg på grund af en træls teknisk fejl.

POS-system som står på disken

De 4 mest populære betalingsmetoder

For at hjælpe dig i din søgen efter de mest ideelle betalingsmuligheder til din butik, har vi her samlet nogle af de mest populære metoder for detailhandlere

Kontaktløs kortbetaling

Kontaktløs kortbetaling er nemlig svær at komme udenom. Det er nemt og hurtigt, og kundernes vane med at bruge kortet er dybt forankret i vores hverdag.

Med kontaktløs kortbetaling kan dine kunder gennemføre et køb uden at skulle indtaste en pinkode, hvilket naturligvis gør det til en utrolig nem måde at betale på.

I dag bruger cirka 90 procent af de nordiske forbrugere kontaktløs kortbetaling. Det spiller selvfølgelig en rolle, at teknologien her er blevet en almen tilgængelighed, eftersom de fleste banker nu har udstyret stort set alle forbrugere med kort, der har kontaktløs funktion. Derfor kan stort set alle terminaler også tage imod kontaktløse betalinger fra kunder.

En betalingsterminal er derfor afgørende for, at dine kunder kan betale for de varer, de køber i din butik. Hvis du ikke har det, så er det en god idé at anskaffe dig en hurtigst muligt.

Hos Customers 1st kan du frit vælge, hvem du vil have en betalingsaftale hos, og hvilken terminal du gerne vil bruge. 

Vi integrerer til en række populære betalingsudbydere, men vores kunder bruger oftest disse betalingsmetoder:

  • Nets, terminaler kan integreres med Customers 1st kassesystem
  • Worldline (Bambora), terminaler kan også integreres med Customers 1st kassesystem
  • Verifone*
  • FlatPay*
  • Point*

*Understøtter ikke integration

Du kan læse meget mere om nogle af de ovenstående i indlægget: De 4 bedste betalingsterminaler til små forretninger her.

Mobileplay logo

MobilePay

MobilePays popularitet er vokset markant og har i dag mere end 4,4 millioner brugere.
Den populære betalingsløsning foregår eksempelvis gennem de velkendte QR-koder, hvor en kunde lynhurtigt scanner en unik kode ved disken med deres mobil. Kunden behøver dermed ikke at finde sine kortoplysninger frem, men kan i stedet klare transaktionen ved hjælp af et enkelt swipe på deres mobil.

Hvis du ønsker at gøre brug af MobilePay i din forretning, kræver det enten en MobilePay Point of Sale aftale, hvor MobilePay integreres med dit eksisterende kassesystem eller en MobilePay MyShop aftale, hvor betalingen foregår via et nummer.

Har du allerede et kassesystem, er det mest oplagt at få en MobilePay Point of Sale aftale, så alle dine betalinger via MobilePay automatisk registreres i dit kassesystem.

Har du intet udstyr, og skal du hurtigt i gang, er MobilePay MyShop løsningen for dig.

Er du endnu ikke erhvervskunde hos MobilePay, skal du betale et oprettelsesgebyr. Derudover betaler du kun et gebyr for de salg, du har, men selve gebyret pr. transaktion afhænger af, hvor mange betalinger du har modtaget det sidste år.

Jo flere, jo billigere er gebyret.

Apple Pay

Apple Pay er med tiden blevet en utrolig populær betalingsmetode i Danmark og er i dag strøget forbi MobilePay som den mest foretrukne mobilbetaling i de fysiske butikker. Faktisk var det hele 42 procent af alle mobilbetalinger i Danmark i 2021, som foregik via Apples betalingsløsning. Det betyder, at det er den mest bruge metode herhjemme, når det kommer til mobilbetaling.

Men helt overordnet fungerer Apple Pay som en digital version af et betalingskort. En kunde holder eksempelvis deres iPhone eller Apple Watch over en terminal med kontaktløs betaling. Dernæst vil skærmen på enheden vise et “OK”, og kunden hører et bip og en vibration, som indikerer at betalingen er gået igennem.

Har du en butik med en betalingsterminal, der tager imod kontaktløs betaling, kan du faktisk allerede nu og helt automatisk tage imod Apple Pay. Og nu hvor Danske Bank – som de første i Danmark – har valgt implementere dankort-delen i Apple Pay, kan endnu flere butikker begynde at tage imod den populære mobilbetaling.

Google Pay

Udover Apple Pay, kan du også tilbyde dine kunder, at betale med Google Pay. Den betalingsmetode er dog ikke lige så udbredt i Danmark som Apple Pay og MobilePay er.

Men Google Pay fungerer på mange måder ligesom Apple Pay. Det er blot Googles bud på en kontaktløs mobilbetaling til personer, der i stedet har en Android-telefon.

Det er altså præcis lige så nemt og hurtigt at bruge som Apple Pay. Og ikke mindst sikkert. Når dine kunder betaler med Google Pay, bruger betalingssystemet en unik transaktionskode, der gør at kundens kortnummer aldrig bliver gemt.

Google får dog adgang til data om kundens betalingsadfærd, hvilket de accepterer i brugerreglerne, når de henter Google Pay til deres telefon.

Men som butik kræver det ikke meget at komme i gang med Google Pay.

Du skal blot bruge en betalingsterminal, der tager imod kontaktløse betalinger – præcis ligesom Apple Pay.

Fordele og ulemper ved mobilbetalinger

Mobilbetaling har revolutioneret måden vi betaler på, og tilbyder en række praktiske løsninger. 

I dette afsnit vil vi udforske fordele og ulemper ved nogle af de mest populære mobilbetalingsplatforme.

Fra fleksible pakkeløsninger til potentielle begrænsninger – lad os dykke ned i, hvad hver platform har at tilbyde.

MobilePay

Fordele:
  • Fleksible pakkeløsninger til virksomheder.
  • Den mest benyttede digitale pung i Danmark.
  • Du kan tage imod MobilePay uden betalingsterminal.

Ulemper:
  • Gebyr for oprettelse.
  • Dyrere jo færre transaktioner du har.
  • Gebyrerne betales til MobilePay – hvilket giver dig en ekstra betalingsudbyder på listen.

Apple Pay

Fordele:
  • Ingen yderligere opsætning – kun en terminal med kontaktløs betaling.
  • Du kan tage imod udenlandske kort. 
  • Det kræver kun, at du tager imod Visa og Mastercard.

Ulemper:
  • Ikke alle danskere har en iPhone eller et Apple Watch. 
  • Kan ende med at undertrykke andre betalingsapps. 

Google Pay

Fordele:
  • Ingen yderligere opsætning – kun en terminal med kontaktløs betaling.
  • Du vil også kunne tage imod udenlandske kort.

Ulemper:
  • Virker kun ved Android ure og telefoner.
  • Ikke særlig udbredt endnu.

Hvad er bedst for dig med en eller flere fysiske butikker?

Når det kommer til betalingsmetoder, er det klart, at en “one-size-fits-all” tilgang ikke længere er tilstrækkelig. 

Ved at tilbyde forskellige betalingsmuligheder som kontaktløs kortbetaling, MobilePay, Apple Pay og Google Pay, kan du imødekomme kundernes forskellige præferencer, skabe en bedre købsoplevelse og forblive konkurrencedygtig på markedet.

MobilePay er populær, fordi du blot betaler et oprettelsesgebyr og derefter et gebyr for hver enkelt transaktion – afhængigt af, hvor mange du har om året med appen.

Det er en veletableret app, som er fast inventar på de fleste danskeres telefoner, og det er derfor oftest en god idé at skabe den mulighed for kunden – ligegyldigt hvad. 

Tager du derudover allerede imod kontaktløse kort, så tager du med stor sandsynlighed også allerede imod Apple Pay eller Google Pay.

Det er nemt at opsætte, fordi det ikke kræver nogen særlig aftale.

Har du ingen digital betalingsløsning endnu, anbefaler vi at du kommer i gang hurtigst muligt – på den måde undgår du tab af salg, og så er det også en god service at give dine kunder mulighed for at betale på præcis den måde, som de foretrækker og er vant til.  

Tænk over, hvilken betalingsløsning de fleste af dine kunder benytter i dag – og hvilken løsning, der bedst kan betale sig for dig og din butik.

Få eksklusive tips til hvordan du vækster din forretning

Vær den første til at høre om vores produktnyheder, det seneste i detailbranchen og få indsigt.

*Ved tilmelding giver du samtykke til, at vi må sende dig e-mails med tips og tricks inden for detailhandel samt markedsføring af Customers 1st. Du kan altid afmelde dig igen. Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.

Mest populære blogindlæg

Vil du ruste din butik til fremtiden? 🚀

Få vores guide med 16 tips til, hvordan du kan fremtidssikre din fysiske butik. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få den tilsendt på mail.

Whitepaper guide til at fremtidssikre butik 2023

Sådan!

Du modtager dit whitepaper på mail inden for få minutter. 😊

Whitepaper guide til at fremtidssikre butik 2023