Den 28. maj 2022 indførte Forbrugerombudsmanden ændringer i reglerne om prismarkedsføring.
Hvis du tænker: Hvilke regler? Og samtidig gyser ved tanken om at skulle bruge tid på at sætte dig ind i en masse (og nogle gange komplicerede) regler, så bare rolig…
Jeg har samlet de vigtigste ændringer, du skal være opmærksom på her, samt hvilken effekt de kan have på dig og din butik.
Hvad er en Forbrugerombudsmand?
For en god ordens skyld, så lad mig først kort forklare, hvad en forbrugerombudsmand er.
Du ved det sandsynligvis i forvejen, så jeg holder det kort.
Forbrugerombudsmanden er en myndighed, hvis opgave er at kontrollere, at virksomheder overholder markedsføringsloven, betalingsloven, e-handelsloven og en række andre retningslinjer inden for forbrugerbeskyttende lovgivning.
Det er dem, der tager hensyn til forbrugerne, når de handler, og det er dem, der bestemmer, hvordan du kan markedsføre dine varer.
Vil du gerne blive klogere på hvem Forbrugerombudsmanden er, så kan du altid læse mere om det her.
De 2 største ændringer i butikkernes markedsføring af tilbud
I reglerne for prismarkedsføring er der særligt to punkter, der blev ændret d. 28. Maj 2022, som du skal være opmærksom på.
Det drejer sig om:
- Markedsføring af “gratis” produkter
- Forholdet mellem normal- og tilbudspriser
Markedsføring af “gratis” produkter
Ordet gratis lokker. Det er der intet nyt i.
Og mange virksomheder benytter det i forbindelse med en gratis prøve, et velkomsttilbud, en e-bog, et webinar eller måske en prøvepakke.
Det kræver blot, at du giver din e-mail og tilmelder dig en kundeklub, VIP-liste eller et nyhedsbrev.
Min pointe er: gratis er sjældent gratis.
Og i Forbrugerombudsmandens øjne er forbrugernes data på lige fod med penge.
Det fremgår derfor klart i de nye regler, at produkter ikke må markedsføres som “gratis” (eller andre lignende synonymer), hvis der ‘betales’ med data såsom en e-mail, før de kan få det.
Dette er dog med en undtagelse af, at du gør det tydeligt i markedsføringen, at du indsamler personoplysninger og samtidig, hvordan du anvender denne data.
Forholdet mellem normal- og tilbudspriser
Under dette punkt er der 3 ting, du skal være opmærksom på.
Først og fremmest…
1. Dine tilbudsprodukter skal have været solgt til normalpris i 30 dage
Alle varer har en normalpris, før du sætter prisen ned på dem. Og en vare skal have haft sin normalpris i minimum 30 dage, før du må bruge det som sammenligningsgrundlag ved en prisnedsættelse.
Du skal derfor huske, at når du sætter et produkt på tilbud, skal du have udbudt produktet til sin normalpris i minimum 30 dage, før du må sammenligne med den tidligere pris.
Hvis prisen varierer, så vil det være den laveste pris, som din vare har haft de seneste 30 dage, der vil anses som normalprisen. Og det gælder også, hvis du har kørt et lille 3 dages tilbud, der ellers ikke er normalprisen.
Du kan derfor ikke køre korte tilbudskampagner på 3 dage uden at ændre normalprisen.
Så hvad betyder det eksempelvis for tilbudspriser under store mærkedage inden for detail som Black Friday, julesalget og mange flere, spørger du nok?
For hvis du vælger at sætte den samme vare til salg under både Black Friday og dit julesalg, så er det prisen under Black Friday, der vil være den nye normalpris. Ikke den første og oprindelige pris.
Hvilket bringer mig til den anden ting…
2. Dine tilbud må maks. vare i 10 dage
Når du sætter et produkt på tilbud, så må det kun stå til den nedsatte pris i 10 dage.
Du må naturligvis stadig gerne sælge dine produkter billigere i mere end 10 dage, men efter de 10 dage, må du altså ikke længere markedsføre, at kunden sparer i forhold til den gamle normalpris.
Efter de 10 dage er det nemlig tilbudsprisen, der er blevet den nye normalpris.
Derudover må tilbuddet heller ikke vare længere end halvdelen af den periode, hvor produktet har været markedsført til normalprisen.
Du kan derfor ikke ‘bare’ forlænge eksempelvis dine Black Friday-priser ud til julesalget.
Og så er der den tredje og sidste ting…
3. Du skal oplyse den laveste pris
Du skal også huske at oplyse den laveste pris, som et produkt har kostet de seneste 30 dage, hvis du markedsfører med en prisnedsættelse.
Det vil altså sige, når du markedsfører dine “Black Friday-priser”, “Singles Day-priser”, “Cyber Monday-priser”, osv.
Hvis du eksempelvis kører med en tilbudspris på 300 kr. i et Black Friday-tilbud i slutningen af november måned, så skal du oplyse denne pris som normalprisen, hvis du vælger at sætte samme produkt på tilbud i december under dit julesalg.
Så hvad kan du gøre?
Det er en god idé at huske at have reglerne for prismarkedsføring in mente, når du kører tilbudskampagner – især under de næste store mærkedage, der kommer i løbet af november, december og januar.
Det plejer at være følgende (datoer kan naturligvis variere fra butik til butik):
- Singles Day: 11. november 2024.
- Black Week: 22-29. november 2024.
- Black Friday: 29. november 2024.
- Cyber Monday: 2. december 2024.
- Julesalg: 1-23. december 2024.
- Nytårstilbud: 27-31. december 2024.
- Januarudsalg: 2-31. januar 2025.
Konklusion
Det kommer til at kræve overvejelser og en smule kreativ tænkning, når du planlægger, hvilke tilbud du vil køre med, samt hvornår du vil gøre det.
Alene for at undgå, at du kommer i klemme med, at dine tilbudspriser bliver dine nye normalpriser, som du så yderligere skal lave tilbud på.
Hvis du gerne vil vide mere, så kan du læse mere om Forbrugerombudsmandens opdaterede retningslinjer for prismarkedsføring her.