Solidaritet og sammenhold er vigtigere end nogensinde. På den måde kan vi få alle med over på den anden side af krisen uden for mange skrammer. Det gælder særligt også erhvervslivet, og vi tænker meget på vores kunder i denne tid, og den udfordring I står overfor.
Vi vil gerne hjælpe, hvor vi kan – og kommer derfor her med et indlæg, der giver jer et kort overblik over regeringens 5 hjælpepakker. Det har nemlig relevans for den selvstændige virksomhed med egen butik.
1. Coronaenhed og udskudt betaling af SKAT og moms
Som en del af første hjælpepakke får virksomheder lov til at udskyde deres betaling af moms, arbejdsmarkedsbidrag og indkomstskat.
Derudover er der blevet oprettet en såkaldt “coronaenhed”, der skal arbejde på flere midlertidige forslag. Det kan nemlig hjælpe erhvervslivet efter krisen
2. Større udlånsmuligheder, nye garantiordninger og fleksibel arbejdsdeling
Som resultat af finanskrisen blev der stillet krav til bankerne om, at de skulle indbetale til en form for “buffer”. Det vil sige, at de i nye krisetider ville kunne hjælpe virksomheder med lån, som hjælper dem med at dække deres økonomiske tab.
Finansministeriet har beregnet, at bufferen betyder en frigivelse af hele 200 milliarder kroner, som bankerne kan låne ud.
Derudover er der blevet lanceret to garantiordninger, hvoraf den ene er målrettet små og mellemstore virksomheder.
Det betyder, at hvis du er ramt på omsætningen grundet corona, så kan Vækstfonden garantere for lån til at dække den tabte indtjening.
For at komme i betragtning til dette skal du kunne påvise, at din virksomhed har tabt eller vil tabe mindst 30% omsætning. Garantien giver kort sagt lettere adgang til den nødvendige finansiering.
Endvidere kan du som arbejdsgiver få godtgørelse, hvis din medarbejder er syg med corona eller i karantæne.
Derudover betyder anden hjælpepakke også, at der indføres en mere fleksibel ordning for arbejdsdeling. Det betyder, at virksomheder kan sætte medarbejdere ned i tid i en midlertidig periode. Og de pågældende personer kan så få supplerende dagpenge imens.
3. Lønkompensation til virksomheder
Private virksomheder kan modtage lønkompensation.
Står du overfor at skulle afskedige mindst 30% af din medarbejderstab, kan du i stedet få lønkompensation, og sende dine medarbejdere hjem under corona.
Virksomheden får dækket 75% til 90% af medarbejdernes løn, hvis virksomheden vælger at hjemsende medarbejderne i stedet for at fyre dem.
For fastansatte gælder kompensationen 75% af de samlede lønudgifter til de pågældende medarbejdere – men maksimalt 30.000 pr. måned pr. berørt fuldtidsmedarbejder.
For de timelønnede dækker kompensationen 90%, men også maksimalt 30.000 pr. medarbejder. Ordningen gælder indtil videre til d. 9. juni.
4. Udskudt betaling af moms og B-skat
Små og mellemstore virksomhederne får med den 4. hjælpepakke udskudt betalingen af moms i håb om, at det kan forbedre likviditeten.
Små virksomheder skal først betale moms 1. marts 2021, og de mellemstore virksomheder skal betale 1. september i år i stedet.
5. Mere kompensation til selvstændige
Er du selvstændig eller har du freelancearbejde, og oplever du minimum 30% fald i din omsætning, så kan du med den femte hjælpepakke nu modtage kompensation, som vil udgøre 75% procent af det forventede omsætningstab.
Her gælder dog stadig maksimalt 23.000 kroner per måned per ejer. Tiltaget gælder også til d. 9. juni.
Du kan også få kompensation for dine faste udgifter udover lønninger. Virksomhederne kan få denne kompensation, hvis de har lidt af mindst 40% omsætningstab.
Afhængig af størrelsen på nedgangen af omsætningen udgør kompensationen mellem 25 og 80%.
Derudover udvides rammerne for statsgaranterede låneordninger for små og mellemstore virksomheder. Her afsættes der en garantiramme på i alt 17.5 milliarder kroner.
Endvidere er der med femte hjælpepakke indført øget adgang til eksportkredit.
Danmarks Eksportkredit (EFK) har fået oprettet en ny likviditetskaution – det betyder, at der er mere hjælp at hente for små og mellemstore virksomheder, der har likviditetsmæssige udfordringer.
Dine medarbejdere kan få øget adgang til dagpenge og sygedagpenge
Selv med statens mange hjælpepakker, der skal forsøge at få lønmodtagere godt igennem krisen, kan det som set heller ikke undgås, at en stor del vil opleve afskedigelse eller nedgang i løn.
Derfor er vilkårene for dagpengemodtagere og sygedagpenge også ændret under covid-19 således, at perioden fra d. 9. marts til d. 9. juni ikke tælles med i den lediges dagpengeanciennitet.
Derudover kan lønmodtagere som sagt også modtage supplerende dagpenge, hvis deres løn bliver nedsat i perioden.
Det kan være beroligende for dine medarbejdere at høre, hvis de ikke ved det i forvejen.
Hold modet oppe 💚
Det er et kort og hurtigt overblik over væsentlige punkter for den selvstændige forretning med butik, men vi håber alligevel, at det kan bruges.
Hos Customers 1st forsøger vi, hver for sig, at holde modet oppe, og er i denne tid ekstra taknemmelig for at leve i den digitale tidsalder, hvor vi nemt kan få kontakt til hinanden.
Derudover får vi også brugt den ekstra tid til at få ordnet de ting, vi ikke kan prioritere i en ellers travl hverdag. Tjek selv vores website ud – den er ved at få en overhaling!