Indhold
Linket blev kopieret
Collabsforside
28. sep. 2022

Derfor kan collabs være guld værd for dit brand

Der går efterhånden ikke mange dage imellem, hvor en mail lander i min indbakke om et nyt samarbejde. Enten mellem to brands, et brand og en kendt, eller noget helt tredje.
8 min. læsning

Samarbejder – også kaldet collabs – mellem brands er måske ikke noget nyt. Det har eksisteret i mange år og har især fyldt meget i modebilledet. 

I dag er det dog blevet et noget mere udbredt koncept.

Alle hjørner og afkroge for et muligt samarbejde bliver afsøgt af mange typer af virksomheder, og der er efterhånden ingen grænser for kreativiteten. 

Nogle af disse brand-samarbejder kan ligefrem virke bizarre og ved første øjekast absolut ikke et “match made in heaven”. 

Men der er nu en mening med galskaben. For der er alligevel en ret stor del, som formår at gøre dem interessante, og det er der nogle ret fede fordele ved.

Læs videre og find ud af, hvordan et sådan brand-samarbejde kan gavne dig og andre forretninger.

Sådan kan et samarbejde gavne dig og din forretning

Okay. Så vi ved nu at collabs har været et yndet tiltag i mange år, men som stadig bliver mere og mere populær. Og det er jo klart. 

Et brand-samarbejde giver dig mulighed for at læne dig op ad en anden. I deles om opmærksomheden. I deles om indsatsen. Begge parter vinder og får et nyt boost af energi. 

Et collab (gen)vinder interessen og skaber nye holdepunkter

Kentucky Fried Chicken og Proflowers. Uber og Spotify. H&M og Balmain.

Det er kun en håndfuld eksempler på de mange collabs, der har været mellem brands gennem tiden. Og grundet de mange brand-samarbejder, kan det for nogen måske fremstå som en kliché at slå pjalterne sammen med en anden. 

Men hvis du tænker over, hvordan konkurrencen er steget, og kampen om forbrugernes gunst kun er blevet forstærket, så giver det lidt mere mening, at brands farer rundt for at ‘genfinde’ sig selv – og gerne i samarbejde med andre.

Der skal nemlig ske noget nyt for, at forbrugerne ikke mister interessen. Og her kan et collab altså være med til at skabe holdepunkt og samtidig hjælpe med at (gen)vinde interessen – for ikke at nævne muligheden for at fordybe sig i et nyt og spændende produkt.

Et effektivt markedsføringsværktøj, der skaber hype

Markedsføring. Vi kan ikke komme udenom, at det også er noget af et effektivt markedsføringsværktøj. 

For jo mere aparte og outreret et samarbejde og produkterne er, jo mere opmærksomhed får det også. Og med masser af opmærksomhed, er sandsynligheden for, at det bliver delt på de sociale medier også større – måske kan det endda gå viralt. 

Og den type eksponering er guld værd.

Tænk eksempelvis på, da Jack & Jones indgik et samarbejde med den abstrakte Viborg-kunstner, Sergei Sviatchenko. 

Til trods for at de kommer fra to forskellige verdener og har to forskellige tankegange, formåede de at skabe en kollektion med de klassiske elementer fra Jack & Jones og et nyfortolket twist fra Sviatchenko.

Derudover kan man heller ikke lade være med at nævne H&M’s berømte collabs med high-end designere og modehuse, der efterhånden bliver en større og større hype for hver gang.

Og sådan kan man jo blive ved. 

Så lad os tage et kig på en række andre brands, der har formået at lave et kreativt samarbejde. 

Forhåbentlig kan det være med til at inspirere og vække en smule eftertanke.

1. Verdenskendt supermodel i samarbejde med tysk discountkæde

Et umage par. Det er nok det, man tænker, når man hører at discountkæden Lidl og supermodellen Heidi Klum lavede et samarbejde tilbage i 2017. 

Men det stoppede dem selvfølgelig ikke.

For i forbindelse med modeugen i New York lancerede de deres første tøjkollektion ud af mange. Den bestod af alt lige fra blazere, bukser, kjoler, tasker og meget mere.

Som Heidi Klum selv udtrykte det til Eurowoman: “Jeg kan nå så mange kvinder igennem Lidl. […] Det ville være for kedeligt at lave noget med et high-end brand, som kun få personer havde råd til at købe. Hvorfor ikke vise modefolk, at mode også kan være billigt, og at mode kan være for alle – det er jo sådan, det bør være.

Heidi Klum

2. Sneaker-firma fra Løvens Hule skaber unikke sko med Anarkist i Odense

Tilbage i august i år lancerede sneaker-firmaet, Errant, et lidt alternativt, men stadig kreativt samarbejde med bryghuset Anarkist i Odense. Sammen lavede de nemlig en helt ny og unik sneaker.

Og det var uden tvivl en sneaker, der kunne få hovederne på selv de største sneaker-elskere til at vende sig. Skoene indeholdte et design, som var skabt ud fra den grafiske identitet, man finder på de øl, som Anarkist laver. Derudover blev de kun produceret i et begrænset antal.

Errant Anarkist

3. Ikoniske Kina-sko får nyt liv i samarbejde med Henrik Vibskov

Et andet eksklusivt samarbejde, der er værd at nævne, er den danske modedesigner Henrik Vibskov og dagligvarekæden Irma.

Det har resulteret i en limited edition-kollektion af stofnet og deres ikoniske kinasko. Skoene har du formentlig hørt om eller set før.

Irma har nemlig efterhånden solgt mange millioner af de kendte Mao-sko, men i forbindelse med samarbejdet, fik deres kendte produkt et nyt liv og ikke mindst et farverigt design, der er et kunstværk i sig selv.

Kinasko Henrik vibskov

4. Dansk superligaklub og ur-brand finder fælles fodslag

Den danske ur-forhandler Ditur har lanceret en række ure med et helt særligt design. Mere bestemt er de inspireret af og lavet i samarbejde med den danske superligaklub AGF.

Grundet ur-brandets forkærlighed for Århus og ikke mindst muligheden for at nå ud til en bredere platform, gav det god mening at finde fælles fodslag.

Og det har altså resulteret i en ur-kollektion til de helt store AGF-fans, da de indeholder de ikoniske farver fra klubben og logoet.

DitUr

5. Soulland og den folkekære elefant, Babar

Sidst, men ikke mindst, valgte Soulland for et stykke tid siden at indgå et helt særligt samarbejde med en velkendt fransk tegneseriefigur.

Mere specifikt er der tale om en fælles kollektion mellem det danske tøjbrand og den eksklusive franske tøjbutik Colette, hvori barndomselefanten Babar fremgik.

Det var en kollektion bestående af både skjorter, bukser, trøjer og shorts fra Soulland med den lille elefant på.

Soulland
Konklusion

Collabs skal ses som en mulighed for, at du (og andre brands) kan spænde bredere og afprøve nye elementer helt uden at afvige fra jeres grundlæggende vision og dna. 

Vi spår i hvert fald, at der formentlig kommer endnu flere brand-samarbejder i fremtiden.

Desuden ser vi også, at disse collabs ofte bliver mere og mere nicheprægede. Med det mener jeg, at samarbejdet ofte henvender sig målrettet til en gruppe af dedikerede samlere og fans. Og selvom det måske virker lidt skørt, så giver det faktisk rigtig god mening.

I sidste ende handler en stor del af at drive en butik eller et brand jo om at skabe salg. Så hvis du kan øge din omsætning, skabe merværdi og samtidig lidt ekstra hype, så er det da bestemt en metode, der er værd at overveje. 

Få eksklusive tips til hvordan du vækster din forretning

Vær den første til at høre om vores produktnyheder, det seneste i detailbranchen og få indsigt.

*Ved tilmelding giver du samtykke til, at vi må sende dig e-mails med tips og tricks inden for detailhandel samt markedsføring af Customers 1st. Du kan altid afmelde dig igen. Læs vores privatlivspolitik, hvis du vil vide mere.

Mest populære blogindlæg

Vil du ruste din butik til fremtiden? 🚀

Få vores guide med 16 tips til, hvordan du kan fremtidssikre din fysiske butik. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få den tilsendt på mail.

Whitepaper guide til at fremtidssikre butik 2023

Sådan!

Du modtager dit whitepaper på mail inden for få minutter. 😊

Whitepaper guide til at fremtidssikre butik 2023